Tax-and-Balances-logo-01

Beëindiging tijdelijk contract gevolgd door ziekmelding

18-12-2023

Een medewerker meldt zich ziek nadat hij te horen heeft gekregen dat zijn contract niet verlengd wordt. Wat kun je als werkgever ondernemen?

Per 1 januari 2015 geldt in het arbeidsrecht de aanzegverplichting. Eén maand voor afloop van een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet de werkgever aan de medewerker laten weten of het contract wordt verlengd of niet.

Een aanzegplicht is natuurlijk mooi voor de werknemer. Voor de werkgever zorgt deze regelgeving er natuurlijk voor dat het regelmatig voorkomt dat de medewerker vervolgens ziek thuis blijft. Wanneer de ziekmelding het directe gevolg is van de aanzegging, mag de wet best gebrekkig worden genoemd. Want de werkgever zit dan met de gebakken peren.

Wat kun je als werkgever ondernemen?

De werkgever zal doorgaans de bedrijfsarts inschakelen om vast te stellen of inderdaad sprake is van ziekte. Formeel is dat correct. Maar levert dit ook resultaat op?

Dat is lastig te voorspellen. Als het duidelijk is dat de werknemer niet arbeidsongeschikt is, dan zal de bedrijfsarts dat ook zo vastleggen. Echter; in sommige gevallen kan er meer aan de hand zijn, waarbij de aanzegging voor de werknemer de spreekwoordelijke druppel is en een ziekmelding geldig kan zijn. In dat geval is de ziekmelding begrijpelijk en een feit.

In dat geval ligt het voor de hand dat de werknemer helemaal niet meer terugkeert. En ziek uit dienst gaat! Naast de plicht om het loon tijdens de ziekte door te betalen), loop je dan als werkgever nog het risico om op te draaien voor de kosten van de ziektewetuitkering! Ook dat heeft de wetgever bij het opstellen van de regelgeving kennelijk onderschat of mogelijk zelfs helemaal over het hoofd gezien.

Wat kan de werkgever wellicht beter doen om te voorkomen dat de betreffende werknemer zich ziek meldt?

Allereerst is het verstandig om gedurende de rit meer regelmatig functioneringsgesprekken met de werknemer(s) te voeren, zodat deze weet wat speelt.

Wanneer je toch een risico op ziekmelden na aanzegging vermoedt, maak dan de gemoedstoestand van de werknemer tijdens het aanzeggesprek bespreekbaar. Maak duidelijk dat je je zorgen maakt. Maak een vervolgafspraak op zeer korte termijn zodat de werknemer een en ander nogmaals kan bespreken. Ook kun je aangeven dat mee wilt helpen zoeken naar een geschikte andere baan.

Meldt de medewerker zich desondanks toch ziek, zorg er dan voor dat je de werknemer persoonlijk spreekt (dus geen ziekmelding via de secretaresse) en nodig hem alsnog uit op kantoor voor een goed gesprek. Als de werknemer het niet ziet zitten om de resterende tijd uit te dienen, dan kun je met elkaar afspreken dat de hij zijn vakantiedagen opneemt. Of je kunt voorstellen dat hij voor de resterende tijd wordt vrijgesteld van werk of bijvoorbeeld 50% betaald en 50% onbetaald verlof opneemt. Daarmee vermijd je het risico van een kostbare ziektewetuitkering.

mr. J.J.A.M. Amkreutz

Deel dit artikel:

Klantenstop

Op dit moment hebben wij een klantenstop! Uiteraard blijven we bereikbaar voor onze vaste klanten op de bekende kanalen.

Excuses voor het ongemak.

Team Tax & Balances

Tax-and-Balances-logo-01

Solliciteren

Beëindiging tijdelijk contract gevolgd door ziekmelding